Miten ystäväni kuvailisivat minua & Millaisia ympäristöystävällisiä valintoja teen arjessani

02.01.2022

Koska en ole paras puhumaan itsestäni, kysyin ystäviltäni, miten he kuvailisivat minua. :)

Näin he vastasivat:

"aikaansaava, oikeudenmukainen, älykäs, luontoa rakastava"

"valovoimainen, oikeudentajuinen, avoin, määrätietoinen"

"toimelias, omaperäinen, luova, kekseliäs"

"Teet hyvää kiljua" :D

"Sun kanssa on kiva jutella"

"Oot helposti lähestyttävä"

"En tiedä, missä olisin tänä päivänä, jos en olis tutustunut suhun!"


Entä miten edelliset työnantajani ovat kuvailleet minua?

"ahkera, tunnollinen, seuraa tarkasti ohjeita"

"aktiivinen, pirteä"

Entä millaisia ympäristöystävällisiä valintoja teen omassa arjessani?

Hiilijalanjäljeni on esimerkiksi Sitran elämäntapanettitestin mukaan vain 2500 kg / vuosi, mikä on noin neljä kertaa vähemmän kuin keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki (10 000 kg / vuosi). Kerron nyt, miten onnistun siinä!

1. Ostan lähes kaiken käytettynä

Tarvitsin sitten uutta puhelinta, kodinkonetta tai vaatetta, ostan sen lähtökohtaisesti aina käytettynä. En ole yli kolmeen vuoteen ostanut uutena muita vaatteita kuin alusvaatteita. Myös puhelimeni ja tietokoneeni olen ostanut käytettynä ainakin viimeiset 5 vuotta. Kaikenmaailman turhanpäiväisyyksiä, joita meille nykyään yritetään mainonnan keinoin tyrkyttää, ei myöskään oikeasti tarvitse, joten usein vaihtoehto käytettynä ostamisen sijaan on myös jättää kokonaan ostamatta! 

2. Syön kasvispainotteisesti ja vältän hävikkiä

Ostaessani ruokaa kaupasta valitsen aina lähtökohtaisesti kasvistuotteen. Suosin myös mahdollisuuksien mukaan luomua ja lähiruokaa. Kavereiden kanssa käymme välillä dyykkaamassa (lukitsemattomilla) kauppojen roskiksilla, joista teemme välillä huikeita löytöjä (kuten 22 litraa mantelijuomaa).

3. Asun pienesti

Asun Tampereen keskustassa 19 neliön kopissa. Asunnossa ei ole uunia ja tuskin muitakaan kovin paljon sähköä käyttäviä laitteita.

4. En matkustele paljon

En edes pidä matkustelusta kovin paljon: se on kallista ja stressaavaa. Kerran jätin ilmaisen Italian matkan väliin, koska lentoliikenne saastuttaa (ja koska minua ei muutenkaan huvittanut kovin paljon lähteä :D). Olen kyllästynyt ylihintaisiin turistirysähotelleihin, jotka näyttävät aina samalta kohdemaasta riippumatta. Ainoa reissu, jolle ehkä saattaisin vielä lähteä, olisi auto-juna-telttailu -retki Eurooppaan hyvässä seurassa.


Kaikesta tästä ekologisuudesta huolimatta en koe elämääni lainkaan askeettiseksi. Todellinen elämänlaatu muodostuu aivan muista asioista kuin materiasta, joten on mielestäni kapeakatseista puhua pelkästä materiaalisesta elintasosta elintasona.

Jos haluamme elää maapallolla kestävästi, tulisi kaikkien meidän hiilijalanjäljen olla alle 2000 kg vuodessa. Jopa minulla on siis vielä parannettavaa. 


Millaisia ympäristötekoja Suomessa tulisi tehdä?

1. Suojella viimeiset luonnonmetsät

Suomessa lähes kaikki metsä on ainakin kertaalleen avohakattua talousmetsää, jonka biodiversiteetti on hyvin kärsinyt. Tehometsätalous on suurin syy lukuisten metsälajien uhanalaistumiseen. Ylipäätään metsää hakataan aivan liikaa: entistä nuorempaa metsää kaadetaan jatkuvasti ja jo yli puolet Suomen puista pn läpimitaltaan alle 2,5 cm. Suomen tämänhetkinen metsätalous ei ole millään mittarilla kestävää: hakkuut tulevat tätä menoa loppumaan viimeistään kun puu loppuu, ja siihen mennessä olemme jo hävittäneet metsistämme lukuisia lajeja.

2. Suosia kasvispainotteista ruokavaliota ja vähentää ruokahävikkiä

Eläinperäisen ruuan tuotanto on maailmanlaajuisesti suurimpia saastuttajia. Myös Suomessa monet tuotantoeläimet syövät valtavia määriä ulkomailta tuotua soijaa. Soijan viljely ja karjan kasvatus ovat suurimpia syitä sademetsätuholle. Sademetsät ovat maailman toiseksi suurimmat keuhkot (meret ovat suurimmat).

3. Vähentää kulutusta

Kukaan ei oikeasti tarvitse esimerkiksi itselleen 400 neliön omakotitaloa tai viittä autoa. keskivertosuomalainen ei kaikessa turhamaisuudessaan tule aina ajatelleeksi, että esimerkiksi niiden hienojen vaaleanpunaisten kaakelien saaminen vessan seinään todennäköisesti aiheuttaa toisella puolella maapalloa jonkun toisen kuoleman. jo ilmansaasteet tappavat maailmalla vuodessa enemmän (8,7 miljoonaa) ihmisiä kuin tupakka (8 miljoonaa) tai koronavirus (tappanut tähän mennessä kahdessa vuodessa 5,5 miljoonaa).

4. Ottaa kaikessa päätöksenteossa huomioon päätösten kokonaisvaikutukset ympäristöön

Lähes kaikki, mitä teemme ja miten, vaikuttaa ympäristömme tilaan. Jos emme huomioi kaikkien päätösten vaikutuksia ympäristölle, tulemme huomaamattamme tehneeksi ympäristölle paljon hallaa, vaikka se ei olisi tavoitteemme. 


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita